Wat zijn de voordelen van natvoer?

Natvoer voor honden en katten bevat veel vocht

Natvoer bevat veel vocht, gemiddeld 80%. Katten staan erom bekend dat ze niet altijd voldoende drinken. Door natvoeding toe te voegen aan hun dieet, zorg je er op een praktische en smakelijke manier voor dat ze toch voldoende vocht binnen krijgen.

Een nadeel van de grote hoeveelheid vocht in natvoeding, is dat er relatief weinig voedingsstoffen in zitten en je er in verhouding meer van moet voeren dan van brokken.

In natvoer voor honden en katten zit weinig koolhydraten

Natvoer bevat weinig koolhydraten. Honden en katten zijn vleeseters en hebben meer baat aan eiwitten uit vlees, dan aan koolhydraten. Doordat natvoer relatief meer vlees bevat, staat het dichterbij een natuurlijk dieet dan brokvoeding.

Natvoer kun je gebruiken als hulpmiddel voor het geven van medicatie aan je hond of kat

Natvoer wordt door de meeste honden en katten smakelijk ontvangen. Zelfs moeilijke eters kunnen vaak verleid worden met het geurige zachte natvoer. Hierdoor wordt natvoer vaak gebruikt om medicatie te geven. Zo kun je medicatie in vorm van poeder of tabletten verpulverd) verstoppen in het natvoer en dit aanbieden aan je dier.

Let op: niet alle viervoeters trappen hier in ;). Wil je meer tips voor het geven van medicatie? Klik dan hier.

Natvoer is verpakt in verschillende formaten verpakkingen

Voor de meeste honden en katten is er een geschikte verpakking met natvoer beschikbaar. Er zijn kuipjes, zakjes en blikjes waar voldoende in zit voor één maaltijd. Maar er zijn ook multipacks in de vorm van zakjes, doosjes en worsten waar je meerdere maaltijden uit kunt halen. Handig voor als je meer katten of honden hebt. Kijk altijd op de verpakking hoeveel jouw dier nodig heeft voor zijn grootte.

Doordat natvoer tijdens het productieproces verwarmd is en luchtdicht wordt verpakt, is de bacterievorming minimaal. Natvoer is daardoor een geruime tijd houdbaar zonder dat je het koel hoeft te bewaren.

Welke soorten natvoer zijn er?

Natvoer is onder te verdelen in twee soorten: complete natvoeding en aanvullende natvoeding.

Complete natvoeding is een volledig dieet waarbij geen droogvoer gegeven hoeft te worden. Alles wat je hond of kat nodig heeft zit hierin.
Aanvullende natvoeding bevat niet voldoende voedingsstoffen om een volledig dieet te kunnen zijn, maar wordt als aanvulling gegeven op het droogvoer. Naast het feit dat je hond of kat het als een lekkernij beschouwd, krijgt deze daarbij ook nog meer vocht binnen.

Aandachtspunt: Gebit

Een extra aandachtspunt bij het geven van natvoer is het gebit. Vaak is het nodig om het gebit extra te verzorgen omdat de tandplak niet van de tanden wordt afgeschraapt tijdens het eten zoals met brokken. Klik hier voor meer informatie over gebitsverzorging.

Waar jouw hond of kat het goed op doet

Bij het kiezen van een voeding is het altijd belangrijk om goed naar jouw hond of kat te kijken. Een voeding is pas geschikt voor jouw huisdier als deze het er goed op doet: een glanzende vacht, geen stinkende adem, weinig winderigheid en niet teveel ontlasting. Ook moet de ontlasting mooi stevig zijn en een normale kleur hebben. Twijfel of je de juiste voeding geeft? Raadpleeg dan jouw dierenartsenpraktijk.