Vlooien en teken preventie bij honden en katten

Hoe kies je een geschikt vlooien- en tekenmiddel voor je huisdier?

Eigenaren van honden, katten en ook konijnen weten dat deze huisdieren last kunnen krijgen van vlooien en teken. Als je huisdier last heeft van vlooien, dan is dit heel vervelend voor je huisdier maar ook voor jezelf. Niemand zit te wachten op een vlooienplaag in zijn huis. Vaak is er een toename van vlooien in het voorjaar en als het thuis lekker warm wordt door de kachel of zon. Voorkom dat je huisdier klachten krijgt door vlooien, deze klachten variëren tussen milde jeuk tot mega jeuk wanneer er sprake is van een vlooiendermatitis bij je huisdier door een vlooienallergie.

Naast vlooien zien we ook steeds meer teken in ons land. Deze kunnen vervelende ziekten met zich meebrengen wanneer de teek langer dan 24 tot 48 uur op je huisdier zit. Daarom raden we aan om in elke geval van februari tot november ook je hond of kat hier actief tegen te beschermen. Wanneer het weer erg koud wordt gedurende de nachten, dan neemt het aantal teken weer af. Dit is de reden dat het niet helemaal te voorspellen is tot wanneer je honden en katten het beste kan blijven beschermen. Steeds vaker wordt er daarom gekozen voor bescherming tegen teken gedurende het hele jaar.

Kan je een hond en kat met hetzelfde middel beschermen tegen vlooien en teken?

Honden en katten verdragen niet alle werkzame stoffen hetzelfde. Zo kan een kat absoluut niet tegen een vlooien- en tekenmiddel op basis van Permetrin. Dit is giftig voor katten, maar honden verdragen dit prima. Het is dus niet zo dat je producten bestemd voor honden één op één kan overnemen voor katten. Kies dus altijd een vlooienbestrijdingsmiddel of tekenmiddel welke voor de gewenste diersoort geregistreerd is.

Tekenband, vlooienband, pipetten in de nek, vlooienspray of tabletten?

Er zijn talloze verschillende producten op de markt die je hond of kat kunnen beschermen tegen vlooien en teken. Het ene middel werkt maar twee tot vier weken tegen teken, terwijl het andere middel wel tot 8 maanden werkzaam is. De een geef je in als een ontwormtabletje de andere is een band die je altijd ziet, of je gebruikt een pipetje maar die zijn vaak wat korter werkzaam.

Hoe bepaal je nu welke het beste bij jou en je huisdier past?

Allereerst is het handig om te kijken waartegen je precies wil beschermen. Een kat die enkel binnen leeft hoef je uiteraard niet tegen teken te beschermen, maar wel tegen vlooien. Heb je een hond of kat die veel door het struikgewas en hoge gras loopt, dan is het nuttig om gedurende een langere periode per jaar ook tegen teken te beschermen. Is je hond of kat gevoelig voor de werkzame stof in de vlooien-tekenmiddelen dan kan het soms handiger zijn om voor een tablet te kiezen en zo maakt iedereen een eigen afweging. Maar het is wel degelijk een goed idee om alle huisdieren (gelijktijdig) te beschermen tegen vlooien en teken omdat teken naast irritatie ook een ziekte kunnen overbrengen en vlooien de lintwormen kunnen overdragen.

Het kiezen van een vlooienmiddel voor je hond en kat, waar let je op?

Dit begint met het bepalen wat je wil, enkel vlooien of ook teken? Daarna is de keuze; wil je een middel elke maand toedienen of bescherm je graag langer bijvoorbeeld met een Seresto-halsband, zodat de kans dat je het vergeet een stuk kleiner wordt. Wanneer je kiest voor een langduriger werkzaam middel dan zal de eerste aanschaf soms wat duurder zijn, maar op de langere termijn vaak goedkoper. Let op dat veel vlooien-spot-on producten eenzelfde werkzame stof hebben, maar in prijs erg kunnen verschillen. Daarnaast is bij een vlooienpipet op basis van Fipronil de toevoeging combo wel echt anders dan de versie zonder combo. Bij het kiezen tussen een pipet, tekenband of spray is het ook van belang om te kijken naar de leeftijd en het gewicht van je huisdier. Niet alles is geschikt voor pups of kittens, dan wel drachtige dieren.

Welke middelen zijn er allemaal tegen vlooien en teken voor de hond en de kat?

Zoek je een geschikt vlooien en teken middel voor je kat, dan staan ze op deze pagina allemaal bij elkaar.

Zoek je een geschikt vlooien en teken middel voor je hond, dan staan ze op deze pagina allemaal bij elkaar.