Oogproblemen door afwijkend uiterlijk

Oogproblemen bij hond en kat door een afwijkend uiterlijk

Ogen zijn kwetsbaar voor beschadigingen, infecties of andere klachten en wanneer er oogklachten zijn, heeft het dier er ook vaak pijn aan. Honden en katten kunnen oogklachten krijgen door beschadigingen van buitenaf zoals takjes of het over het oog krabben van katten. Echter bestaan er ook een aantal erfelijke aandoeningen die oogklachten kunnen veroorzaken. Daarnaast kan het uiterlijk van de kop, de leeftijd dan wel een andere ziekte uiteraard ook voor problemen met de ogen zorgen.

Rasgebonden eigenschappen zorgen voor een afwijkend uiterlijk

Bij bepaalde honden- en kattenrassen zijn er in de loop der jaren door het fokbeleid dan wel de rasstandaard veranderingen van het uiterlijk van de kop opgetreden. Dit zijn voor de gezondheid van de kat en hond eigenlijk ongewenste veranderingen. Zo zijn er dieren gefokt met een te platte snuit, waardoor de normale oogreiniging en sluiting in het gedrang kan komen. Er zijn honden en katten waarbij de oogkassen niet meer voldoende diep zijn zodat de oogbol onvoldoende beschermd wordt. Maar er zijn ook honden en katten die in verhouding te veel huid rondom de ogen overhouden waardoor de normale traanvocht verweking niet meer optimaal functioneert met traanstrepen en huidirritatie aan toe.

Wat is een traanstreep?

Ogen worden elke keer als je knippert voorzien van traanvocht. Dit is nodig om de ogen te beschermen en om eventueel vuil van het hoornvlies te verwijderen. Normaal gesproken verlaat dit vocht via een goedwerkende traanbuis het oog. Soms blijft er wel wat vuil achter in de ooghoek, net als bij mensen na het slapen. Wanneer de traanbuis onvoldoende werkt of wanneer er te veel traanvocht aangemaakt wordt dan loopt dit vocht vanuit de ooghoek naar beneden. De vochtige soms viezige lijn die dan ontstaat noemen we een traanstreep. Soms is zo’n traanstreep tijdelijk maar er zijn ook rassen waarbij vaak traanstrepen aanwezig zijn. Wanneer de streep en het vuil meevallen, kan het soms met wat water op een watje goed gereinigd worden. Het kan bij een langdurigere traanstreep nodig zijn om een traanstreep verwijderaar te gebruiken met verzorgende ingrediënten voor de onderliggende huid.

Wat voor oogklachten zie je bij een hond of kat wanneer de kop niet optimaal gebouwd is?

  • Door de afwijkende lichamelijke vorm van de kop kan een traanbuis minder goed functionerende, hierdoor ontstaat uitvloeiing van traanvocht en zal er een permanente traanstreep zichtbaar zijn.
  • Wanneer oogleden niet goed sluiten door wijkende huid of te ruime (onder)oogleden zal het oog eerder vuil of droog worden en zie je rode oogslijmvliezen soms in combinatie met lekken van traanvocht.
  • Oogleden en de huid rond het oog bevatten haren. Wanner de stand hiervan afwijkend is dan kunnen haren in contact komen met het hoornvlies die hierdoor beschadigd kan raken en geeft dan pijnklachten.
  • Wanneer het oog onvoldoende diep in de oogkas ligt omdat de oogkas te ondiep is, dan is door de ondiepe ligging de kans op beschadiging van het oog groter dan normaal.