Oogproblemen bij hond en kat

Honden en katten met oogproblemen

Over het algemeen zijn de ogen van honden en katten erg kwetsbaar en ze raken over het algemeen sneller beschadigd dan andere organen. Ogen kunnen klachten geven wanneer het hoornvlies beschadigd is, er een infectie ontstaat maar ook door het niet goed functioneren van de traanvochtproductie of -afvoer. Dit laatste zien eigenaren doordat er traanstrepen vanuit de ooghoeken naar beneden lopen. De verschijnselen die we waarnemen bij honden of katten met oogproblemen lopen zeer uiteen en zijn enorm afhankelijk van de oorzaak van de klacht.

Welke symptomen kan je zien bij honden en katten met een oogprobleem

  • Het hoornvlies is altijd gevoelig voor aanraking maar wanneer het beschadigd of geïnfecteerd is, neemt de gevoeligheid nog meer toe bij aanraking.
  • Ze zullen hun oog dichtknijpen of juist overmatig knipperen.
  • Continue wrijven over het oog met de poot of de hele kop ergens tegen aan wrijven.
  • Door irritatie of infectie zullen het oog en of de oogleden rood gaan zien, soms met zwelling al dan niet met wat bloedingen, afhankelijk van het wrijven met de poten.
  • Wanneer het oog of de omgeving geïnfecteerd is kan er geelgroene of troebele uitvloeiing zijn.
  • Bij honden en katten met oogklachten kan dit toe lijken te nemen bij een toename van licht, dit noemen we toegenomen gevoeligheid voor licht.
  • Wanneer het hoornvlies beschadigd is of wanneer de pijn heftig is, lijkt het of er en waas over het oog getrokken wordt, dan wordt het derde ooglid gesloten.
  • Verlies van gezichtsvermogen.
  • Wanneer je huisdier ouder is kan het oog troebel worden, denk dan aan staar.

Bij bovenstaande symptomen is er meestal maar één van beide ogen aangetast. Wanneer het lijkt of beide ogen geïrriteerd zijn dan kan er ook sprake zijn van een allergische aandoening of andere ziekten.

Bij welke oogklachten is het beter de dierenarts te bellen?

Wanneer je hond of kat last heeft van oogproblemen, dan is het belangrijk om deze serieus te nemen. Beschadigingen aan de oogleden of het hoornvlies (cornea) kunnen bij verwaarlozing blijvend voor oogklachten zorgen. Er zijn meerdere symptomen waarbij het nodig is om in elk geval te overleggen met je dierenarts wat verstandig is om te doen.
  • Wanneer je hond of kat zijn oog echt dicht houdt en het erg pijnlijk lijkt is er misschien wel sprake van een beschadiging van het oogoppervlak.
  • Je hond of kat gevochten heeft en wellicht een harde klap op het oog gehad heeft met een bloeding of beschadiging als gevolg.
  • Honden en katten met een meer gescheurd ooglid. Ook bij kleine scheurtjes omdat deze bij verkeerd helen voor klachten aan het hoornvlies kunnen leiden.
  • Wanneer het oog meer dan normaal lijkt uit te puilen of wanneer zelfs het hele oog / uit de oogkas lijkt te zijn gekomen, probeer of je kan voorkomen dat je huisdier er nog verder aan kan zitten en voorkom uitdroging door het oog te bevochtigen met slaolie.
  • Wanneer je niet kan uitsluiten dat er giftige stoffen of chemicaliën in het oog terecht zijn gekomen.

Heeft je hond of kat tekenen van Staar, dan je dit prima tijdens een spreekuur bespreken.

Wat is staar?

Wanneer de lens in het oog een mate van vertroebeling laat zien dan is er sprake van Staar. De medische term voor staar is cataract of lenscataract. Meestal zijn het honden waarbij staar optreed, het wordt echt minder waargenomen bij katten. Door het vertroebelen van de lens is deze steeds minder goed doorlaatbaar voor licht, waardoor het zicht van de hond langzaam slechter wordt. Wanneer je een hond aankijkt en ziet dat de normaal zwarte pupil een blauw-witte waas begint te vertonen dan is er sprake van staar. Vooral oudere honden (vanaf 9 jaar ongeveer) kunnen last krijgen van staar, meestal gaat dit om ouderdomsstaar of grauwe staar. Wanneer de hele lens vertroebeld is, dan kan de hond niet meer zien met dat oog. Staar is een geleidelijk proces waardoor de hond went aan het feit dat hij steeds minder ziet en kan zich daarom vaak ook prima blijven redden.