Is mijn konijn te dik?

Overgewicht bij konijnen; kan dat ook?

Overgewicht bij konijnen is helaas geen unicum, maar een vaker voorkomend fenomeen. Veel konijnen bewegen relatief weinig ten op zichtte van wat ze te eten krijgen. Vaak krijgen konijnen te veel brokjes en te weinig hooi. Terwijl konijnen van origine met name natuurlijk hooi eten. Benieuwd of jouw konijn te dik is en hoe je jouw konijn verantwoord kan laten afvallen?

Gevaren van overgewicht bij konijnen

Overgewicht is voor konijnen net zo ongezond als bij alle andere dieren of mensen. Het overgewicht zal de gewrichten van de konijnen extra belasten en daarbij komt dat ze zich ook gewoon minder makkelijk bewegen. Het extra lichaamsgewicht zit ze gewoon in de weg. Dat ze wellicht niet zo makkelijk meer naar boven klimmen of door het hok rennen door bijvoorbeeld artrose, is vervelend en geeft soms pijnklachten maar verder merk je er vaak minder van. Wat wel een probleem is bij te zware konijnen, is dat ze vaak last hebben tijdens het schoonhouden van de vacht, ze kunnen zichzelf onvoldoende goed poetsen omdat het grotere lichaam in de weg zit. Wanneer je konijn zichzelf onvoldoende kan schoonhouden is de kans groter dat vliegen eitjes gaan leggen in de vacht. Wanneer dit gebeurt en de eitjes worden larven dan ontstaat er Myiasis (madenziekte).
Huisdieren en dus ook konijnen met overgewicht zijn ook gevoeliger voor andere aandoeningen zoals hartklachten of leververvetting. Daarnaast is het belangrijk om je te beseffen dat wanneer je te zware konijn onder narcose moet, bijvoorbeeld bij het slijpen van de voortanden dat ook de narcose een extra risico is voor konijnen met overgewicht.

Is mijn konijn te dik?

Bij normaal gebouwde, te zware konijnen kan je proberen of je de ribben nog kan voelen. Wanneer je de ribben niet of nauwelijks meer kan voelen dan heb je zeer waarschijnlijk een te dik konijn. Daarnaast hebben konijnen met overgewicht vaker ook een dikke vetplooi tussen kin en de borst (wam), maar dit kan bij sommige rassen ook erfelijk bepaald zijn. Bij konijnen, zoals de Franse hangoor, die een compactere bouw hebben, is het voelen van de ribben geen goede methode. Bij deze dieren kan je beter de ruggengraat voelen, als deze niet meer voelbaar is dan is ook dit konijn veel te zwaar.

Het belangrijkste deel van het konijnenrantsoen is hooi!

De darmen van konijnen functioneren het meest optimaal wanneer ze onbeperkt hooi krijgen (dit is niet het onderdeel van de voeding welke ze te dik maakt). Voor het welzijn van een konijn is onbeperkt hooi eigenlijk een must. Daarnaast bevat hooi ook weinig calorieën en is dus ideaal voor konijnen die moeten afvallen.

Brokjes

Het basis rantsoen van een konijn is uiteraard hooi en daarbij kunnen ze een paar brokjes krijgen. Een goede voeding die bestaat uit dezelfde pellets of extrusies (brokjes) zorgt ervoor dat een konijn niet selectief kan eten, maar alle aangeboden voedingstoffen binnen krijgt. Een konijnenvoer van pellets heet een monocomponenten voeding. Wanner er een grove mix gevoerd wordt, dan bestaat de kans dat het konijn bepaalde delen van de vitamine, mineralen en voedingsstoffen niet binnen krijgt, omdat konijnen dan vaak geneigd zijn om selectief te eten. Het is bij het geven van brokjes belangrijk om te kijken of er geen losse suikers zijn toegevoegd aangezien dit niet nodig is voor een konijn. Hoeveel pelletjes je per dag geeft, hangt uiteraard van de soort bokjes uit maar als leidraad wordt vaak 20 gram per kg lichaamsgewicht (ongeveer en eetlepel per dag) gebruikt.

Vers fruit en groenten: welke zijn wel en welke zijn minder goed om te geven

Niet alles wat wij aan groente en fruit eten is even gezond voor je konijn. Je kan de volgende groentes gewoon geven aan je konijn: broccoli, basilicum, boerenkool, waterkers, paksoi, wortel+loof, andijvie, witlof of paardenbloemen. Daarnaast vinden ze fruit zoals een schijfje appel, braam, framboos of aardbei ook erg lekker, maar omdat hier veel natuurlijke suikers in zitten is het verstandig om dit niet te vaak of te veel aan te bieden. Wat je beter niet aan je konijn kan geven zijn groenten afkomstig van de nachtschadefamilie (aardappel, courgette, tomaat, paprika) en de alliumfamilie (ui, knoflook, prei), hier kunnen konijnen niet tegen.

Lekkere gekochte snoepjes zijn vaak niet de gezondste snacks

Veel kant en klare snacks voor konijnen lijken gezonder dan ze eigenlijk zijn. Beter is het om je konijn te verwennen met aandacht, samen spelen zodat je konijn ook gelijk wat extra beweegt of geef een gezonde snack zoals een stukje appel.

Meer bewegen is gezonder voor je konijn

Konijnen lopen graag lekker rond, maar helaas zitten onze huiskonijnen vaak veel opgesloten in hun hok. Liever heb je ze lekker los lopend maar dat is natuurlijk niet altijd een optie. Wel is het belangrijk om je konijn dagelijks even vrij te laten lopen. Konijnen kunnen goed zindelijk gemaakt worden, waardoor ze ook vaak goed los in de woonkamer kunnen lopen. Wel even in de gaten houden dat je konijn niet stiekem wat kabels door knaagt.

Wanneer je konijnen in een buitenhok zitten is het vaak mogelijk een ren aan het hok vast te maken. Hou er wel rekening mee dat konijnen ook goed kunnen graven en springen, vaak is een ingegraven gaas een goede afstopper.

Je konijn is te zwaar en moet nu toch gaan afvallen en dan?

Een konijn dat op dieet moet, kun je niet zomaar minder voer geven. Dit dient geleidelijk afgebouwd te worden. Het is namelijk belangrijk dat konijnen continue kunnen eten. Hun spijsvertering is hier op ingesteld. Vallen hun darmen stil door een tekort aan voedsel, dan is de kans groot dat je konijn hier niet van herstelt en zelfs kan overlijden. Zorg er dus altijd voor dat er hooi aanwezig is en beperk de gekochte snacks en brokjes waarin extra suiker is toegevoegd.

De dierenarts is ook de diëtist van je konijn

Het kan best lastig zijn om vast te stellen of je konijn het juiste gewicht heeft. Twijfel je of jouw konijn te dik is? Neem dan contact op met je dierenarts want zij kunnen bekijken of je konijn voldoet qua gewicht of toch wat mag afvallen. Is je konijn echt te dik, dan kan het wel even duren voordat het juiste gewicht is bereikt, afvallen moet je niet te snel doen om de darmen gezond te houden.