De levenscyclus van de vlo
Vlooien zijn bloedzuigende parasieten die zowel op de hond, kat, cavia, konijn als ook bij de mens voor overlast kunnen zorgen. Wanneer je vlooien niet bestrijd kunnen ze uitgroeien tot een ware vlooienplaag in je huis. Vlooien zijn vervelend voor honden en katten maar ze kunnen bij een vlooienallergie tot heftige jeuk en een kapotte huid bij je huisdier veroorzaken. Bovendien zijn vlooien ook de tussengastheer van de lintworm, dit betekent dat ze voor de verspreiding van de lintworm kunnen zorgen. Dus wanneer je vlooien waarneemt bij je hond of kat, dan ook gelijktijdig ontwormen om klachten door eventueel meegebrachte lintwormen te voorkomen.
Kattenvlo en hondenvlo
Er bestaan twee verschillende soorten vlooien, de hondenvlo (Ctenocefalides Canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides Felis). Hoewel de naam doet vermoeden dat de vlo van de kat enkel bij katten voorkomt, blijkt dit absoluut niet het geval. Ook bij de hond is de meest voorkomende vlo de kattenvlo. Alle verschillende vlooien hebben een levenscyclus, die voor het grootste deel in de omgeving van de huisdieren plaatsvindt, maar start op een dier met een bloedmaaltijd.
Volwassen vlo zuigt bloed en legt dan pas eitjes
De levenscyclus start als het volwassen vlooienvrouwtje eitjes legt. Een vlo kan enkel eitjes leggen nadat de volwassen vlo bloed opgezogen heeft bij een huisdier. Er is dus altijd een bloedmaaltijd nodig voor een volwassen vlo om voort te planten. Wanneer er dus geen huisdieren of mensen in de buurt zijn, zal de vlo zich niet verder ontwikkelen.
Vlooien leggen eieren in de vacht, maar de eitjes vallen op de grond
De vlo legt, nadat ze bloed opgezogen heeft, tientallen eitjes in de vacht van de hond, kat of een ander huisdier. Deze zijn voor ons niet echt zichtbaar want ze zijn wit van kleur en kleiner dan een zandkorrel. Daarnaast zullen de eitjes al snel uit de vacht vallen om in de omgeving verder te ontwikkelen. Eieren van de vlo ontwikkelen zich dus niet in de vacht van je huisdier maar overal waar je huisdier kan komen. Vaak vallen de vlooieneitjes van honden en katten als ze op of in hun mand liggen.
Wanneer ontwikkeling vlooieneieren naar larven?
Het ontwikkelen van de eieren naar het volgende stadium: ze worden larven. Het ontwikkelen duurt gemiddeld tussen de 2 dagen en 10 dagen. Het is echt een gemiddelde want wanneer de temperatuur en luchtvochtigheid in de omgeving niet optimaal zijn dan kan het ei stoppen om te ontwikkelen en blijven ze maanden als eitjes liggen. Pas als het weer vochtig genoeg is en de temperatuur weer hoger wordt dan zullen ze weer ontwikkelen naar larven. Dit merk je bijvoorbeeld in het najaar als de verwarming weer aangezet wordt.
Larvestadium begint wanneer eitjes van volwassen vlo uitgekomen zijn
Wanneer larven uit de eitjes komen zijn ze een paar millimeter lang en zo dun als een haar. Daarnaast zijn ze lichtschuw, dus zitten ze graag op donkere plekjes en in kieren. De larven die uit de eieren komen zijn blind en proberen het licht te vermijden. Ze ontwikkelen zich door het eten van ontlasting van volwassen vlooien, huidschilfers en andere larven of te wel met organisch afval uit de directe omgeving. De larven groeien en vervellen hierdoor twee keer, daarna spinnen ze een cocon waar ze verpoppen tot ze een jonge vlo zijn.
Het popstadium van de vlooienlarf
Wanneer de larf een cocon gesponnen heeft zal het zich hierin verder ontwikkelen tot een jonge vlo. Dit proces kan 5 tot 10 dagen in beslag nemen, maar wanneer de omgeving niet optimaal lijkt voor een jonge vlo zal de cocon niet uitkomen. Een cocon met vlooien kan maandenlang blijven bestaan zonder dat dit van invloed is op de kwaliteit van de vlo die zich in de cocon bevindt. De cocon beschermt tegen de invloeden van buitenaf en kan tot maanden overleven net zo lang tot er in zich de omgeving een geschikte gastheer aanwezig is. De vlo in de cocon herkent een gastheer door stijgende CO2-niveaus, trillingen en lichaamswarmte.
Volwassen vlooien
Wanneer de cocon dus de trillingen heeft waargenomen zal vlo uit de cocon komen. De vlo zal vervolgens direct opzoek gaan naar een dier of mens om zich te kunnen voeden met een bloedmaaltijd. Wanneer de dan volwassen vlo gegeten heeft zal het vrouwtje beginnen met het leggen van de vlooieneieren. Dan is de levenscyclus voltooid. Aangezien alleen de volwassen vlooien op je huisdier zitten, zal 95 procent in de omgeving van je huisdier zitten. Dit is de reden dat je niet enkel je huisdier met een geschikt middel behandeld maar ook na het stofzuigen je omgeving moet behandelen. De cocons komen uit door trillingen en zijn dan gevoelig voor een
omgevingsspray.