Hond of kat ontwormen, wat is waar en wat niet?
Wel of niet je hond of kat ontwormen, wat is waar en wat niet?
Bijna alle honden en katten raken wel een keer besmet met wormen. Gelukkig zijn er hele goede wormmiddelen voor de hond en kat om een besmetting (meestal) snel weer ongedaan te maken. Het is echter wel zo dat er veel onwaarheden over wormen bij huisdieren worden beschreven, daarom beantwoorden we een paar veel voorkomende onwaarheden.Als je geen wormen ziet, dan heeft de hond of kat ook geen wormen
Wanneer een hond of kat besmet is met wormen, dan kunnen deze schade aanbrengen in de darmen, longen of elders in het lichaam zonder dat dit in eerste instantie zichtbaar is. Meestal worden de wormen pas opgemerkt als het huisdier niet meer fit is, achterblijft in groei, afvalt, gaat hoesten of wanneer er bij het braken of ontlasten toch wat wormen zichtbaar worden. Dus je hond of kat kan wel degelijk besmet zijn met wormen zonder dat je dit aan de buitenkant kan zien. Wanneer je zonder ontwormen al wormen waarneemt in de ontlasting of het braaksel, dan is het mogelijk dat er heel veel wormen aanwezig zijn en dan kan je beter ontwormen na dat je de dierenarts hebt gesproken. Bij een heftige besmetting kunnen de wormen, die tijdens het ontwormen afsterven namelijk ook voor klachten zorgen.Mijn hond of kat krijgt geen wormen, want ik ontworm 4 keer per jaar
Helaas, er bestaan nog geen ontwormtabletten of pipetten die je hond of kat voor weken beschermen tegen welke worm dan ook. Alle ontwormmiddelen zijn namelijk werkzaam op het moment van inname of tot 4 weken na het aanbrengen van een ontwormpipetje. Enkel de reeds aanwezige wormen die gevoelig zijn voor het gebruikte ontwormmiddel sterven af en komen via de ontlasting of braaksel mee naar buiten. Meestal zien we binnen 24 tot 48 uur de wormen, die gevoelig zijn voor het ontwormmiddel, afsterven en mee naar buiten komen met de ontlasting. Zie je wormen dan weet je dat je hond of kat dus besmet was met wormen en kan het nodig zijn om de behandeling na een week of 3 tot 4 te herhalen. Het ontwormen heeft dus als doel een eventuele worminfectie te stoppen, voordat je huisdier er ziek van wordt en niet om je hond of kat altijd wormvrij te houden.Is ontwormen belastend voor mijn hond of kat?
Ontwormen is voor de meeste honden en katten geen belasting. De ontwormmiddelen kunnen nauwkeurig gedoseerd worden en zijn tegenwoordig van zeer goede kwaliteit. Ontwormmiddelen zijn diergeneesmiddelen en zoals bij elk medicijn is het mogelijk dat een dier er op reageert. Dit noemen we bijwerkingen en deze komen gelukkig niet vaak voor, maar het kan wel. Het is ook mogelijk dat je hond of kat overgevoelig is voor bepaalde werkzame stoffen, dan kan een ander middel met een andere werkzame stof wellicht de oplossing zijn. Wanneer je twijfelt kan de dierenarts altijd advies geven welke middelen wel of niet kunnen. Blijkt dat je huisdier op veel middelen reageert, wil je het gebruik van ontwormmiddelen beperken of ben je tegen preventief ontwormen? Dan is het mogelijk om ontlastingsonderzoek te laten doen door je dierenarts. De ontlasting wordt dan door de dierenarts onderzocht op aanwezigheid van wormeieren, want dan weet je zeker dat er wormen aanwezig zijn in het huisdier. Wanneer er wormeieren gevonden worden, dan moet er ontwormd worden, terwijl je bij een negatieve uitslag dus niet hoeft te ontwormen.Zijn wormen alleen besmettelijk voor dieren?
Dieren en mensen lijken op het eerste gezicht heel andere wezens, maar helaas denken niet alle wormsoorten daar ook zo over. Wormen die bij honden of katten voorkomen kunnen ook bij mensen klachten veroorzaken. Naast preventief ontwormen (om een grote besmetting) te voorkomen is goede hygiëne vaak de manier om een besmetting met bijvoorbeeld spoelwormen of lintwormen (Echinococcus) te voorkomen. De hygiënemaatregelen zijn zowel handen wassen bijvoorbeeld na het buitenspelen of tuinieren, het wassen van rauwe groentes alsook het opruimen van ontlasting van honden en katten.