Hoe bescherm ik mijn hond tegen teken?

Kan men een hond beschermen tegen teken?

Voorkomen is altijd beter dan genezen! Een tekenbeet helemaal voorkomen gaat helaas niet, maar je kunt de kans op een tekenbeet aanzienlijk verkleinen door tekenwerende middelen te gebruiken zoals een tekenband of een pipet.

Met welke producten kan je je hond beschermen tegen teken?

Er zijn diverse tekenwerende middelen op de markt. We lichten er een aantal toe.

Spot-on

De zogenaamde spot-on producten komen in de vorm van een pipetje, waarmee je het middel zelf in de nek van jouw hond kunt druppelen. De werkzame stoffen in de vloeistof worden opgenomen door de huid en verspreiden zich via de huidolie die de hond van nature uitscheidt.

Een spot-on product is meestal een maand werkzaam. Om uw hond te blijven beschermen tegen teken dient deze behandeling vervolgens maandelijks herhaald te worden.

Zwemt je hond veel? Niet alle middelen behouden hun werkzaamheid. Check altijd de bijsluiter van het product.

Een voorbeeld van spot-on product voor honden tegen teken is Advantix.

Tekenband

Een tekenband is ideaal wanneer je jouw hond langdurig tegen teken wilt beschermen. Tekenbanden kunnen namelijk je hond tot wel acht maanden beschermen tegen teken. De werkzame stof in de halsband verspreidt zich via de huidolie van de hond.

De meeste tekenbanden hebben een breukmechanisme. Dit betekent dat wanneer de hond ergens aan blijft hangen met zijn halsband, de halsband automatisch breekt.

Voorbeelden van tekenbanden die honden beschermen tegen teken zijn Scalibor en Seresto. De Seresto band beschermt honden tevens tegen vlooien en luizen.

Let op: geen één middel is 100% effectief tegen teken, daarom is het altijd belangrijk om je hond regelmatig te controleren op teken. Plekken waar teken graag zitten zijn de liezen, de oksels en de kop, maar een tekenbeet kan in principe overal zitten! Hoe eerder een teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans dat er ziektes worden overgebracht.