Een konijn heeft twee type keutels

Blindedarm keutels (caecotrofen) zijn essentieel voor konijnen

Konijnen zijn bijzondere dieren als het op de ontlasting aan komt. Ze zijn namelijk een diersoort (net als veel knaagdiersoorten) die twee soorten keutels (poep) produceren. Konijnen hebben gewone keutels en blindedarmkeutels (caecotrofen). Normaal gesproken zien we enkel de normale keutels van het konijn aangezien de blinde darmkeutels weer opgegeten worden.

Opeten van blindedarmkeutels noemen we coprofagie of caecotrofie

In de dunne darm van het konijn worden alle voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen opgenomen. Om het voer te kunnen verteren zijn er bacterien nodig, die bij konijnen helaas niet in de dunne darm zitten. Deze bacterien bevinden zich pas later in het maagdarmkanaal, ze zitten in de blindedarm (ceacum). Een konijn kan na de eerste opname van het voer dus niet de voedingsstoffen opnemen in de darm, simpelweg omdat ze nog niet verteerd zijn. De blinde darm bevindt zich na de dunne darm. Dit is de reden dat een konijn zijn verteerde voedingsstoffen eerst gewoon uitpoept als kleine zachte donkere keuteltjes. Deze keutels ruiken iets sterker en zitten vaak als trosjes aan elkaar geplakt. Blindedarmkeutels worden normaal gesproken weer opgegeten door het konijn. Na het opeten komen de blindedarmkeutels weer in de dunne darm en dan kan dit deel van de darmen alle voedingsstoffen opnemen. Het restant en de onverteerbare delen uit de voeding worden vervolgens weer uitgepoept en niet meer opgegeten. Deze normale keutels zijn steviger, groter en bevatten vezels van de gegeten vegetatie en dit zijn de keutels die je normaal gesproken ziet liggen.

Vies kontje door het niet meer opeten van blindedarm keutels

Wanneer het kontje van het konijn meer of minder besmeurt is met plakpoep dan zijn dit vrijwel altijd blinde-darmkeutels. Een konijn kan stoppen met het opeten van de blindedarmkeutels door een verstoorde blindedarmflora veel te zacht worden zodat het konijn ze niet meer kan opeten, omdat ze blijven plakken aan de vacht. Een verstoring van de darmflora kan ontstaan wanneer te veel koolhydratenrijk voer gegeven wordt, zodat er in verhouding te weinig hooi gegeten wordt. Dit noemen we geen diarree maar niet opgegeten blindedarm keutels (caecotrofen) omdat ze te plakkerig zijn.

Wat gebeurt er als een konijn zijn blindedarmkeutels niet meer opeet?

Het risico op een te kort aan voedingsstoffen is heel reeel wanneer een konijn stopt met het eten van de blinde darm keutels. Immers ze moeten opgegeten worden om de voedingsstoffen op te kunnen nemen. Wanneer dit dus niet gebeurd dan zal jet konijn door een gebrek aan voedingsstoffen en vitaminen ziek worden.
In de zomer, zeker bij mooi weer, zal de aangekoekte plakpoep vliegen aantrekken. Deze vliegen leggen hun eitjes in de vacht van het konijn, uit deze eitjes komen maden. Wanneer deze maden op de achterhand van het konijn uitkomen dan kan zullen de maden het konijn ernstig aantasten want de maden voeden zich met de huid en het vlees van de konijnen. Wanneer je vermoedt dat er eventueel sprake kan zijn van maden, dan contact opnemen met je dierenarts en starten met Beaphar Anti Myiasis. Daarnaast is het altijd goed om het kontje van je konijn schoon en droog te houden middels goede hygiëne van het hok en het dier.